Γνωριμία με το πιο ευέλικτο πρότυπο σύνδεσης HDMI ARC.Εάν είστε κάτοχος τηλεόρασης HDTV, home theater, soundbar ή ενός ηχοσυστήματος, ίσως έχετε παρατηρήσει ένα μικρό σύμβολο σε μια από τις εισόδους HDMI της συσκευής σας που διαβάζεται ως “ARC”. Ωστόσο, ίσως να μην γνωρίζεται τι σημαίνει αυτό το σύμβολο και τι παραπάνω προσφέρει στο δημοφιλές πρότυπο σύνδεσης HDMI.


Το ARC (ή "Audio Return Channel" - κανάλι επιστροφής ήχου) είναι μια προδιαγραφή HDMI ενσωματωμένη σε πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις, home theaters, ηχοσυστήματα και δέκτες. Ωστόσο δεν είναι μια συνηθισμένη θύρα HDMI, καθώς έχει τη δυνατότητα να απλοποιήσει τις ανάγκες σας σε επίπεδο εγκατάστασης. Δυστυχώς όμως, η εκπαίδευση των καταναλωτών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα γίνεται με… εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς οι κατασκευαστές σπάνια εξηγούν πώς το αξιοποιούν ή πώς ακριβώς εφαρμόζεται από τα προϊόντα τους. Έτσι, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι είναι και πώς λειτουργεί το ΗDMI ARC.

Για το λόγο αυτό παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το HDMI ARC, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Πώς λειτουργεί το Κανάλι επιστροφής ήχου (ARC)Θεωρητικά, το HDMI ARC υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσει να έχετε μία μόνο σύνδεση μεταξύ της τηλεόρασής σας και του ηχοσυστήματός σας. Έτσι, εάν το σύστημα ήχου και η τηλεόρασή σας διαθέτουν θύρα HDMI και υποστηρίζουν τη δυνατότητα αυτή, μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε ήχο από την τηλεόραση σε δέκτη home theater και να ακούσετε τον ήχο της τηλεόρασής σας από τα ηχεία του home theater – αντί να ακούτε ήχο μέσω των (συνήθως υποδεέστερων) ηχείων της τηλεόρασης. Αυτό το εκπληκτικό πρότυπο HDMI προσφέρει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ της τηλεόρασής σας και μιας συμβατής συσκευής ήχου.

Για παράδειγμα, εάν συνήθως λαμβάνετε τηλεοπτικό σήμα μέσω κεραίας, ο ήχος από αυτές τις πηγές πηγαίνει κατευθείαν στην τηλεόρασή σας. Τώρα, για να μεταφέρετε αυτόν τον ήχο από την τηλεόρασή σας σε ένα σύστημα home theater θα πρέπει κανονικά να συνδέσετε ένα επιπλέον καλώδιο (είτε ψηφιακό coaxial, optical είτε αναλογικό στερεοφωνικό) από την τηλεόραση στο σύστημα οικιακού κινηματογράφου. Με το ARC όμως, μπορείτε να επωφεληθείτε από το ίδιο καλώδιο HDMI που έχετε ήδη συνδέσει με την τηλεόραση για να μεταφέρετε αυτά τα σήματα ήχου στο home cinema χωρίς την ανάγκη για επιπλέον καλώδια.

Έτσι λοιπόν, το ARC προσφέρει τεράστια ευελιξία. Σε ένα επίπεδο μπορεί να μεταφέρει ήχο από εσωτερικές πηγές τηλεόρασης συμπεριλαμβανομένων ενσωματωμένων streaming apps, όπως Netflix, Pandora, YouTube και πολλών άλλων σε ένα σύστημα οικιακού κινηματογράφου. Σε άλλο επίπεδο, μπορεί να μεταφέρει ήχο από άλλες συνδεδεμένες συσκευές όπως μια κονσόλα παιχνιδιών ή ένα Blu-ray σε ένα home cinema. Σε τέτοιες περιπτώσεις η τηλεόραση σας γίνεται ο κεντρικός κόμβος με όλες τις άλλες πηγές που είναι συνδεδεμένες με αυτό. Ωστόσο, σημειώστε ότι η μεταφορά ήχου από εξωτερικές πηγές μέσω του ARC ενδέχεται να μην λειτουργεί για όλες τις τηλεοράσεις. Απλά, ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρότυπο ARC της συσκευής σας.

Πώς να ενεργοποιήσετε το HDMI ARCTo πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εξασφαλίσετε ότι τόσο ο δέκτης τηλεόρασης όσο και ο δέκτης ήχου διαθέτουν λειτουργία HDMI ARC και ότι το ίδιο περιλαμβάνεται ως επιλογή στις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε εάν η τηλεόραση και το home theater σας υποστηρίζουν το ARC είναι να ελέγξετε την επισήμανση των εισόδων HDMI στην τηλεόραση σας και των εξόδων HDMI στο σύστημα οικιακού κινηματογράφου σας. Εάν δείτε την ετικέτα “ARC” Ή “HDMI ARC” και στις δύο συσκευές, το σύστημα ψυχαγωγίας σας υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία.

Το επόμενο βήμα είναι να μάθετε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία ARC στην τηλεόρασή σας. Περιηγηθείτε στις ρυθμίσεις HDMI της τηλεόρασής σας και, αν υποστηρίζεται, θα βρείτε τη δυνατότητα να την ενεργοποιήσετε. Στα συστήματα οικιακού κινηματογράφου είναι πιθανό να βρείτε αυτή τη λειτουργία στο τηλεχειριστήριο, ώστε να μπορείτε να την ενεργοποιήσετε με το πάτημα ενός πλήκτρου.

Σημαντικές σημειώσεις
Η λειτουργία HDMI ARC έχει και ορισμένες «ιδιαιτερότητες» που χρειάζονται προσοχή ώστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι το ARC σχεδιάστηκε αρχικά για να αντικαταστήσει την έξοδο ψηφιακού ήχου της τηλεόρασης, υποστηρίζει μόνο τη μετάδοση των ίδιων DTS, PCM, και Dolby Digital soundtracks που θα περάσουν από την έξοδο SPDIF. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζει μετάδοση DTS-HD Master Audio ή Dolby TrueHD. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξετε εάν η τηλεόρασή σας μπορεί να αποστείλει πλήρη ήχο surround 5.1 καναλιών μέσω του ARC καθώς ορισμένες τηλεοράσεις υποστηρίζουν μόνο 2.0ch (δικάναλο ήχο) μέσω ARC.

Συνοπτικά λοιπόν, αξιοποιώντας τη λειτουργία HDMI ARC, εξαλείφεται η ανάγκη για ξεχωριστό καλώδιο ήχου και κατ’ επέκταση μπορείτε να απλοποιήσετε σε μεγάλο βαθμό την εγκατάσταση της οικιακής σας ψυχαγωγίας.